Microsoft neemt afscheid van oprichter |
Geschreven door B.Hekjes |
Microsoft neemt afscheid van oprichterGisteren nam Bill Gates afscheid bij het bedrijf waarmee hij de wereld wist te veroveren en dat hem de jarenlang rijkste man ter wereld maakte. Geëmotioneerd zette hij een punt achter zijn carrière bij Microsoft om zich meer te gaan storten op zijn eigen liefdadigheidsfonds, de 'Bill & Melinda Gates Foundation'.
Boot gemistGates heeft een stormachtige carrière achter de rug, van de eerste thuiscomputers tot de huidige internet-maatschappij. In zijn speech gaf Gates aan soms ook de boot gemist te hebben. Het bedrijf zag de opkomst van internet niet goed aankomen, en heeft ook nu nog een flinke achterstand op het gebied van zoeken en online adverteren. Hij was positief over de voorsprong die het bedrijf had en heeft op het gebied van grafische interfaces.
Smakelijke mailDoor zijn afscheid kwam er een paar dagen geleden een smakelijke e-mail van Gates boven tafel. Journalist Todd Bishop spitte door e-mails die naar aanleiding van een rechtszaak openbaar zijn gemaakt. In de mail (pdf) trekt hij fel van leer tegen de gebruiksvriendelijkheid van zijn eigen systeem en software als hij Windows Movie Maker probeert te installeren. Dat duurde zes minuten. “De computer was zo langzaam dat ik verder niets kon doen. Wat gebeurt er in hemelsnaam in die zes minuten?” schijft hij aan enkele collega's. “What an absolute mess” vat hij de installatie samen.
BeginGates begon Micro-soft (toen nog met een streepje) op 19-jarige leeftijd met vriend Paul Allen. Ze willen een versie van programmeertaal Basic schrijven voor de Altair 8800 personal computer. Na enkele jaren programmeren in garages vestigen ze zich in 1979 in Seattle. Voor 50.000 dollar kopen ze een besturingssysteem, QDOS, van een anders softwarebedrijf. IBM besluit met Microsoft in zee te gaan en geeft de eerste PC uit in 1981 met als besturingssysteem MS-DOS 1.0. Tegen de verwachting in (“Waarom zou ooit iemand een computer in zijn huis willen hebben?”) is het een flink succes. In 1985 introduceerde Microsoft Windows, al wilde Gates het systeem liever “Interface Manager” noemen.
GeschiedenisDe rest is geschiedenis. Nog steeds is Microsoft met afstand het meest machtige computerbedrijf ter wereld. Dat brengt het bedrijf tot op de dag van vandaag ook regelmatig in de problemen op het gebied van mededinging en oneerlijke concurrentie. Maar daar ging het gisteren even niet om. Met een staande ovatie en betraande ogen nam Gates afscheid van zijn 90.000 werknemers. |