Test Windows 7 RC1 E-mailadres
Geschreven door B.Hekjes   
 
 
 
 test_windows_7
 
 
 
 

Windows 7 RC1 is sneller met verbeterde interface

 
De Windows 7 Release Candidate is op dit moment al beschikbaar op BitTorrent sites en zal binnenkort breed beschikbaar zijn. Het is een gepolijst stukje software, dat klaar is voor het grote werk. Deze test versie komt met een groot aantal handige aanpassingen in de interface en een paar belangrijke verbeteringen onder de motorkap.
De meeste veranderingen in RC1 zijn niet wereldschokkend. Maar er zijn wel een groot aantal kleine verbeteringen, waardoor de productiviteit van de gebruiker toch verbeterd wordt. In deze review kijk ik alleen naar de verschillen tussen de bèta van januari en RC1. 
 
 
 

Windows XP Mode 

 
De grootste verrassing is een feature die wel is aangekondigd, maar nog niet beschikbaar was: Windows XP Mode. Daarin kunnen XP applicaties draaien, terwijl het lijkt alsof ze onderdeel zijn van Windows 7 (dat wordt ons in ieder geval beloofd). En daarvoor hoef je niet ook nog eens Windows XP te kopen, die licentie is erbij inbegrepen. In feite krijg je dus twee besturingssystemen voor de prijs van een. 
 
Daar zijn wat problemen mee, maar het lost wel het grootste probleem van Microsoft op met XP. Daarmee zijn mensen zo vertrouwd dat ze helemaal geen nieuwe versie willen. En nu hoeft dat ook niet, ze kunnen XP draaien als onderdeel van Windows 7. 
 
 
 

Instellingen videokaart 

 
Ik heb RC1 geïnstalleerd op een Dell Inspiron E1505 laptop met 1GB aan RAM en een 1.83GHz dual-core processor. Zelfs bij die configuratie was het besturingssysteem verrassend snel. Het leek zelfs nog sneller dan de bèta, die op zijn beurt al een stuk sneller was dan Vista. Maar voor ik zover was, liep ik wel aan tegen een moeilijkheid bij het installeren. Windows 7 herkende mijn videokaart niet goed en gebruikte de generic video driver. Daarmee kon ik Aero niet draaien, en kon ik ook de hoogste resolutie van mijn laptop niet gebruiken. Zelfs toen ik Windows vroeg om mijn hardware nog eens opnieuw te scannen, herkende hij mijn videokaart nog niet. Dus zat er niets anders op dan de Windows Vista video driver te downloaden en te installeren. Gelukkig liep mijn laptop vervolgens als een zonnetje. 
 
Overigens had ik bij het testen van de bèta moeite om Aero werkend te krijgen, zelfs al herkende Windows de videokaart. Toen had ik ook problemen met het draadloze netwerk, maar die problemen zijn opgelost in RC1. 
 
 
 

Verbeteringen aan de interface 

 
Met RC1 komt een hele zwik aan subtiele veranderingen mee in de interface. Allemaal samen vertegenwoordigen ze een hele verbetering ten opzichte van de bèta. 
 
De taakbalk van Windows 7 is de meest in het oog springende verbetering. Die was in de bèta al veel beter dan in Vista, maar in de RC1 is hij nog handiger geworden. Als je regelmatig veel bestanden open hebt staan in een applicatie en je gaat met je muis boven het icoon in de taakbalk hangen, dan krijg je nu een lijst te zien van de open bestanden in plaats van thumbnails. Zoveel thumbnails passen gewoon niet op je scherm. 
 
In RC1 zijn de thumbnails toch teruggekomen in deze lijst. Maar je krijgt alleen een preview te zien als je boven een bestand in de lijst gaat hangen. Bovendien kun je vanuit die lijst elk scherm sluiten door op de kleine x te klikken, net als je dat kon bij de thumbnails. 
 
Keyboard-junkies zullen de nieuwe shortcut voor de taakbalk waarderen, die het makkelijker maakt om zonder muis naar een bepaald venster in een applicatie te springen. Net als in de bèta, kun je nog steeds het toetsenbord gebruiken om de applicaties die op je taakbalk staan te starten. Staat Microsoft Word bijvoorbeeld op de tweede plaats op je taakbalk, dan kun je Windowstoets-2 gebruiken om Word op te starten. 
 
Bij RC1 is dit nog verder doorgevoerd en kun je door de verschillende vensters bladeren binnen een applicatie die op de taakbalk staat. Als Word weer het tweede programma is op je taakbalk, dan hou je de Windowstoets ingedrukt en druk je een paar keer op 2. Elke keer dat je op 2 drukt, komt er een ander venster van Word naar voren. 
 
De taakbalk heeft nog meer functies gekregen. Het kan meer vastgepinde iconen herbergen dan voorheen, zodat je er niet meer doorheen hoeft te scrollen als je er veel hebt neergezet. In een resolutie van 1024 bij 768 krijg je er standaard 15 te zien in plaats van 12 als je grote iconen gebruikt. Met kleine icoontjes zijn het er nu 22 in plaats van 16. 
 
 
 

Springerige lijsten 

 
In de bèta van Windows 7 werd de Jump Lists geïntroduceerd. Dit zijn lijsten met handelingen of items die verbonden zijn aan een bepaalde applicatie. In de beta kon je de lijst oproepen door rechts te klikken op het icoon in de taakbalk of het Startmenu. Daarna zag je een lijst van de meest recent geopende bestanden (of websites, in het geval van Internet Explorer), en de optie om het icoon van de applicatie op de taakbalk neer te zetten of weg te halen. 
 
In RC1 is deze lijst iets veranderd door je de controle te geven over het maximale aantal items op de lijst. Je kunt dat aantal nu onder de tien houden. Bovendien zie je, als je rechts klikt op het Control Panel op de taakbalk, een lijst van de meest recent gebruikte Control Panel features en applets. Dat is best handig. Maar het zou nog handiger zijn als je een soortgelijke lijst tevoorschijn kon halen met een rechtsklik op Control Panel in het Startmenu. Jammer genoeg zit dat er nog niet in. 
 
In RC1 kun je ook handmatig bestanden vastpinnen in een Jump List van een programma dat zulke formaten normaal gesproken niet afhandelt. Dat kon nog niet in de bèta. Vervolgens kun je het bestand openen met dat programma. Maar pas een beetje op met deze mogelijkheid, want onvoorziene gevolgen kunnen op de loer liggen. Als je een bestand naar de Jump List van een bepaalde applicatie sleept, dan zullen alle bestanden van dat formaat voortaan standaard geopend worden door die applicatie. Sleep bijvoorbeeld een html-bestand naar Notepad, en voortaan zullen html-bestanden worden geopend door Notepad als je er op dubbelklikt, in plaats van door Internet Explorer. 
 
Wie Remote Desktop Connection gebruikt om andere computers op het netwerk over te nemen, heeft iets om zich over te verheugen. Als je Remote Desktop Connection op je taakbalk zet, dan komen alle remote desktop connecties die je hebt bewaard terug in de Jump List. Zo kun je nog makkelijker een desktop overnemen. 
 
Volgens Microsoft kun je de taakbalkinstellingen nu beter aanpassen. In vorige versies, inclusief Windows 7 bèta, werden die veranderingen pas permanent doorgevoerd als Explorer werd afgesloten aan het eind van de sessie. En bij een crash, of als Windows niet fatsoenlijk wordt afgesloten, waren de veranderingen niet meer te zien in de volgende sessie. Microsoft beweert dat de veranderingen nu permanent worden binnen 30 seconden nadat ze zijn doorgevoerd. 
 
Ook het wisselen tussen vensters met Alt-Tab is verbeterd. Deze mogelijkheid is nu gecombineerd met Aero Peek. Als je Alt-Tab gebruikt om door open vensters te bladeren en je staat even stil bij een venster, dan kun je tegenwoordig door het venster heen de desktop zien, en zie je dus het open venster en de desktop tegelijkertijd, samen met de contouren van andere open vensters. Dit nieuwe stukje eye candy vind ik heel handig, omdat ik niet meer hoef te raden wat de inhoud is van een bepaald venster. Dat zie ik in een oogopslag. 
 
 
 

Windows Explorer en zoeken 

 
In RC1 zijn zowel Windows Explorer als de zoekfunctie subtiel, maar handig veranderd. 
 
Een kleine maar fijne verandering is de manier waarop Windows Explorer mappen laat zien in de adresbalk. Voorheen kon vaak het hele pad niet worden getoond als je ergens diep in je harde schijf was. De bovenliggende map kon dan wel eens worden ingekort. Nu worden de huidige folder en de bovenliggende altijd helemaal weergegeven. 
 
Ook het zoeken is enigszins verbeterd. In de bèta werden fragmenten van een document weergegeven die handig waren om na te gaan of dat het document was dat je zocht. In RC1 krijg je meer van hetzelfde. De fragmenten zijn langer en ze worden vaker getoond. In de bèta kreeg je verder de eigenschappen te zien in de zoekresultaten, maar die hadden geen label. In RC1 hebben ze dat wel, waardoor ze makkelijker te plaatsen zijn. Tot slot zijn er nog wat veranderingen doorgevoerd aan de vormgeving en de kleuren. Daardoor zijn de zoekresultaten makkelijker te scannen. 
 
 
 

Een paar desktoptweaks 

 
Er zijn in RC1 ook wat toevoegingen aan Windows 7 die alleen maar amusant zijn. Zo zijn er een paar erg on-Microsoftachtige achtergronden, die doen vermoeden dat een aantal mensen op de afdeling vormgeving heeft gesnoept van verboden chemische middelen. De nieuwe achtergronden zijn een mix van psychedelische Sergeant Pepper-stijl en Japanse anime, met een vleugje Hieronymus Bosch erdoorheen. Eigenlijk zijn ze heel leuk, maar vooral is het de meest atypische kunst die je ooit van Microsoft hebt gezien. 
 
In RC1 kun je verder bepalen of je desktopiconen en gadgets op de desktop hebt of niet. Rechtsklik op de desktop en selecteer View. Dan krijg je een menu waarmee je aan kunt geven welke iconen en gadgets je te zien krijgt en welke niet. 
 
 
 

Andere veranderingen 

 
Er zijn genoeg andere veranderingen in RC1. Microsoft zegt dat RC1 sneller opstart en afsluit, sneller opkomt vanuit standby, sneller zoekt en indexeert en usb-apparaten sneller herkent. Ik kan niet al die claims met zekerheid bevestigen, maar op mijn laptop kwam Windows 7 inderdaad sneller uit zijn standby modus. En opstarten en afsluiten leken ook sneller te gaan. 
 
Verder is er een kleine poging gedaan om Windows 7 wat groener te maken. Als je op het batterij-icoon klikt, dan zie je maar twee mogelijkheden: ‘Balanced’ en ‘Power-saver’. ‘High-performance’, dat over het algemeen meer energie verbruikt dan de andere twee, blijft verborgen. Maar die optie kun je snel zichtbaar maken door op het batterij-icoon te klikken en ‘More power options’ te selecteren. 
 
Ook de beveiliging is op een paar punten verbeterd, waaronder een paar kleine veranderingen in User Account Control (UAC). De meest in het oog springende is dat de UAC prompt de desktop nu donker maakt. Verder is AutoRun uitgeschakeld voor usb-apparatuur en andere optische opslag. Dat is een welkome voorzorgsmaatregel, omdat wormen AutoRun kunnen gebruiken om malware op je pc te smokkelen. 
 
Internet Explorer heeft een paar kleine tweaks ondergaan. Je kunt nu een InPrivate browsing sessie opstarten vanuit de Jump List van IE. Vanuit die lijst kun je nu ook tabjes openen. 
 
Windows Media Player heeft ook een kleine facelift ondergaan. Voorheen had Media Player een ‘Leightweight Playback Mode’ die veel minder resources nodig had dan de volledige Media Player. Die modus is van naam veranderd en heet nu ‘Now Playing Mode’. Bovendien is hij nog kleiner en nog compacter geworden. Verder ondersteunt Media Player nu .mov bestanden die opgenomen zijn met digitale camera’s en er is een Remote Media Streaming feature bijgekomen die het mogelijk maakt om media te streamen naar andere pc’s. 
 
Tot slot zijn er nog een paar veranderingen die belangrijk zijn voor bedrijven. In RC1 zijn er veranderingen aangebracht in DirectAccess, dat bedoeld is voor het van een afstand verbinden met bedrijfsnetwerken. Er is ondersteuning toegevoegd voor smart cards en tegenwoordig kunnen mappen worden toegevoegd en verwijderd in de offline modus. En Applocker is iets veranderd, waardoor de beheerder nog beter kan bepalen welke programma’s op de verschillende pc’s mogen draaien. 
 
 
 

Onder de indruk 

Windows 7 RC1 is op een aantal punten verbeterd en is in deze vorm al een solide, snel, prettig en bruikbaar besturingssysteem. De enige echt grote verandering, Windows XP Mode, is nog niet beschikbaar, dus die heb ik niet kunnen testen. 
 
RC1 is stabiel en snel genoeg om een download de moeite waard te maken. Zoals met alle software die nog niet officieel zijn uitgebracht is er wel het voorbehoud dat je het alleen zou mogen gebruiken om te testen. Windows 7 is duidelijk klaar voor het echte werk, hoewel er wel wat problemen zijn met de drivers, als mijn ervaring met mijn testmachine representatief is. Maar als RC1 breed beschikbaar komt, dan zou iedereen die overweegt om over te stappen het eens moeten proberen. Het zou me niet verbazen als ze behoorlijk onder de indruk zullen zijn. 
 
 
 
 
 bron: www.techworld.nl
 
 
 
We hebben 458 gasten online
De inhoud van Vista Helpdesk.nl is beschermd door auteursrecht en mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming.
Joomla Template Design

Deze website gebruikt cookies om websiteverkeer te analyseren, functies voor social media te bieden en advertenties te personaliseren. Ook wordt informatie over uw gebruik van de site met onze partners gedeeld voor social media, adverteren en analyse. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information