BSOD Stopfouten oplossen E-mailadres
 
 
 

Stopfout aanpakken

Als Windows er ooit plotseling de brui aan heeft gegeven, heeft u waarschijnlijk wel eens dat akelige gevoel in het kuiltje van uw maag gevoeld. Wanneer Windows Vista wordt geconfronteerd met een dermate ernstig probleem dat het besturingssysteem niet meer operationeel kan zijn, wordt het onmiddellijk afgesloten en krijgt u een dreigend tekstbericht op uw scherm, waarvan de technische bijzonderheden beginnen met het woord STOP in hoofdletters. Omdat een stopfout normaal wordt weergegeven in witte letters op een blauwe achtergrond, wordt dit soort berichten vaak ‘blauw scherm’ of het Blue Screen of Death (BSOD) genoemd. Als er een stopfout optreedt, houdt dat in dat er een ernstig probleem om uw onmiddellijke aandacht vraagt. Windows Vista heeft een heleboel informatiebronnen en hulpprogramma´s voor het oplossen van problemen die u kunt gebruiken om de oorzaak van stopfouten te achterhalen. Veel van deze hulpprogramma’s zijn bedoeld om te worden gebruikt door ontwikkelaars die werken met professionele probleemoplossende programma’s. Als u echter weet waar u moet zoeken, kunt u een heleboel leren van deze foutberichten, en in veel gevallen kunt u uw systeem volledig herstellen door een beroep te doen op de standaardtechnieken voor het oplossen van computer problemen.
 
 
 

Stopfout aan uw wensen aanpassen

 
Wanneer Windows een ernstige fout tegenkomt waardoor het wordt gestopt, onderneemt het de volgende acties:
 
1 Het systeem geeft een Stopbericht weer.
 
2 Gebaseerd op de instellingen voor de huidige Windows-installatie schrijft het programma probleemgegevens naar het wisselbestand. Wanneer de computer opnieuw wordt gestart, wordt deze informatie opgeslagen als een crashdump-bestand, welke kan worden gebruikt om de specifieke oorzaak van de fout op te lossen.
 
3 Ook hier weer gebaseerd op de huidige voorkeursinstellingen. Het systeem met het Stopbericht pauzeert nog steeds op het scherm of het wordt opnieuw opgestart zodra de crashdumpgegevens zijn opgeslagen.
 
U kunt twee cruciale aspecten van dit proces aan uw wensen aanpassen. Dit doet u door de grootte van de crashdump-bestanden te definiëren en te specificeren of u wilt dat Windows automatisch opnieuw wordt opgestart nadat een Stopbericht op uw scherm is verschenen. Standaard wordt na een Stopbericht Windows automatisch opnieuw opgestart. Dat is de beste strategie als respons op een willekeurige, op zichzelf staande stopfout. Maar als u vaker stopfouten meemaakt, hebt u waarschijnlijk meer succes bij het oplossen van het probleem door Windows opnieuw zodanig te configureren dat het programma pauzeert na een Stopbericht en wacht tot u het systeem handmatig opnieuw opstart. Wilt u deze wijziging maken, dan moet u de volgende stappen uitvoeren:
 
1 Open Configuratiescherm, klik op Systeem en onderhoud, klik op Systeem en klikvervolgens op Geavanceerde systeeminstellingen.
 
2 Reageer op de prompt van Gebruikersaccountbeheer.
 
3 Klik in het dialoogvenster Systeemeigenschappen op het tabblad Geavanceerd.
 
4 Klik onder Opstart- en herstelinstellingen op de knop Instellingen. Het dialoogvenster Opstart- en herstelinstellingen verschijnt
 
5 Schakel het selectievakje De computer automatisch opnieuw opstarten uit en klik op OK.
 
 
Via hetzelfde dialoogvenster kunt u ook de instellingen definiëren voor crashdump-bestanden. Standaard bewaart Windows een kernelgeheugendump. Deze optie omvat geheugen dat is toegewezen aan stuurprogramma’s en programma’s van het kernelmodel, die heel vaak stopfouten veroorzaken. Omdat er geen sprake is van niet-toegewezen geheugen of van geheugen dat is toegewezen aan programma’s in de gebruikersmodus, is het meestal kleiner dan de hoeveelheid RAM op uw systeem. De precieze omvang varieert, maar in het algemeen kunt u een bestand verwachten van ongeveer eenderde van de grootte van het geïnstalleerde fysieke RAM. De crash-bestanden worden opgeslagen in %SystemRoot% onder de bestandsnaam Memory.dmp. Als u voldoende schijfruimte hebt, overweeg dan eens het systeem zodanig in te stellen dat een volledige geheugendump wordt opgeslagen. Met deze optie wordt de volledige inhoud van het fysieke geheugen opgeslagen, wat tot gevolg heeft dat het net zo groot is als uw geïnstalleerde RAM 
  
 
 
 

Hoe moet u een stopfout lezen?

 
De precieze tekst van een stopfout varieert, afhankelijk van de oorzaak van de fout. Door de informatie in een stopfout te decoderen, kan dat u helpen het onderliggende probleem te vinden en het te repareren.
 
  
 
 
blauw scherm
 
 
 
 
1. Symbolische foutnaam.

Dit is het bericht dat de fout aan het besturingssysteem doorgaf. Het correspondeert met het stopfoutnummer dat onder in het scherm verschijnt. In dit voorbeeld is de symbolische foutnaam PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA.

 
2. Aanbevelingen om stopfouten op te lossen.

Deze algemene tekst is van toepassing op alle stopfouten van het gespecificeerde type. Afhankelijk van het foutnummer kan u worden gevraagd de beschikbare schijfruimte te controleren, een stukje hardware te verwijderen of recent geïnstalleerde stuurprogramma’s of software te verwijderen of bij te werken.

 
3. Foutnummer en parameters.

Ontwikkelaars noemen deze sectie bugcheck information. De tekst na het woord STOP bevat het foutnummer (in hexadecimale notatie, zoals u kunt zien aan de 0x aan het begin van de code) en maximaal vier parameters die specifiek zijn voor het type fout. 
 
 
 

Een stopfout... wat nu?

 
Als u een stopfout krijgt, hoeft u niet in paniek te raken. Loop in plaats daarvan door de foutcontrolelijst om het probleem te isoleren en een oplossing te vinden. 

 

 1. Zoek naar de naam van een stuurprogramma in de foutdetails. Als in het foutberichteen specifieke bestandsnaam wordt vermeld en u dat bestand niet kunt vast pinnen op een stuurprogramma voor een specifiek hardwareapparaat, dan kunt u het probleem misschien oplossen door dat stuurprogramma uit te schakelen, te verwijderen of terug te zetten naar een vroegere versie. Of kijken op de website van de fabrikant op de meest recente versie die bi j uw hardware hoort. De meeste in aanmerking komende zondaars zijn netwerkinterfacekaarten, beeldschermkaarten en schijfcontrollers. 
  -
 2. Sluit hardwareproblemen niet uit. In veel gevallen is de software het slachtoffer en niet de oorzaak van blauwe schermen. Beschadigde harde schijven, defect fysiek RAM en oververhitte CPU-chips zijn drie veel voorkomende hardwareproblemen die kunnen uitmonden in stopfouten. Als de fout willekeurig lijkt op te treden en de details in de berichten elke keer anders zijn, dan bestaat er een heel goede kans dat u flink in de problemen zit. 
  -
 3. Controleer het geheugen van uw computer. Windows Vista heeft een hulpprogramma voor geheugendiagnose dat u kunt gebruiken als u vermoedt dat er sprake is van een defecte of niet goed werkende geheugenchip. Als u deze diagnoseprocedure wilt uitvoeren, opent u Configuratiescherm en typt u geheugen in het zoekvak. Klik vervolgens onder Systeembeheer op Geheugenproblemen van uw computer vaststellen. (U hebt Administrator-privileges nodig.) In het programma Geheugencontrole klikt u op Nu opnieuw opstarten en controleren op problemen (aanbevolen) of op Op problemen controleren als ik de computer opnieuw opstart.
  -
 4. Vraag uzelf eens af: ‘Wat is er nieuw?’ Vertrouw pas geïnstalleerde hardware en software nooit meteen. Als u een apparaat pas hebt toegevoegd, moet u het tijdelijk verwijderen om te zien of het probleem verdwijnt. Onderzoek zorgvuldig de software in de categorieën waarmee services of filterstuurprogramma’s voor bestandssystemen worden geïnstalleerd; deze graven zich in de kernbestanden van het besturingssysteem in die het bestandssysteem beheren tijdens taken als het zoeken naar virussen. Tot deze categorie behoren back-upprogramma’s, multimediatoepassingen, antivirussoftware en hulpprogramma’s voor het branden van cd’s. Het kan nodig zijn dat u het programma permanent verwijdert of dit moet bijwerken om het probleem op te lossen.
  -
 5. Kijk eens in de Knowledge Base. Maak een notitie van de foutcode met al zijn parameters. Zoek in de Knowledge Base aan de hand van zowel de volledige als verkorte syntaxis van de foutberichten. Als u bijvoorbeeld een KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED-fout voor uw kiezen hebt gekregen, gebruikt u 0x1E en 0x0000001E als trefwoorden bij uw zoekactie.
  -
 6. Controleer uw systeem-BIOS zorgvuldig. Is er een update voorhanden van de fabrikant van het systeem of moederbord? Raadpleeg de documentatie bij het BIOS zorgvuldig; het terugzetten van alle BIOS-opties naar hun standaardwaarden kan soms een probleem oplossen dat is veroorzaakt door te veel gerommel met de BIOS.
  -
 7. Hebt u wel voldoende systeembronnen? Stopfouten zijn soms het resultaat van een ernstig tekort aan RAM of schijfruimte. Als u kunt starten in de veilige modus, moet u de hoeveelheid fysieke geïnstalleerde RAM controleren en het systeem en de opstartstations onder de loep nemen om te zien hoeveel vrije schijfruimte voorhanden is. U kunt misschien wat ruimte vrijmaken door het hulpprogramma Schijfopruiming uit te voeren.
  -
 8. Is misschien een essentieel systeembestand beschadigd? Als u een stuurprogramma opnieuw moet installeren, start u uw computer opnieuw op, waarna u op F8drukt en Windows wordt opgestart in de veilige modus. In de veilige modus worden alleen de belangrijkste stuurprogramma’s en services geactiveerd. Als uws ysteem in de veilige modus wel opstartmaar niet in de normale modus, hebt u waarschijnlijk een niet goed werkend stuurprogramma. Probeer Apparaatbeheer in de veilige modus uit te voeren en verwijder de meest in aanmerking komende vermoedelijke dader. Of voer Systeemherstel uit in de veilige modus. 
 
 
Tot zover dit artikel over stopfouten in Windows Vista en wat u zelf kunt doen om dit altijd vervelende computerprobleem op te lossen.
 
We hebben 1058 gasten online
De inhoud van Vista Helpdesk.nl is beschermd door auteursrecht en mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming.
Joomla Template Design

Deze website gebruikt cookies om websiteverkeer te analyseren, functies voor social media te bieden en advertenties te personaliseren. Ook wordt informatie over uw gebruik van de site met onze partners gedeeld voor social media, adverteren en analyse. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information