Codecs uitgelegd. Wat zijn codecs eigenlijk Afdrukken E-mailadres

 

 Codecs wat zijn het?

 

 

Vraag en antwoord over codecs die van toepassing zijn op alle edities van Windows Vista.Wat is een codec?

Een codec is software die wordt gebruikt om een mediabestand, zoals een muzieknummer of een video, te comprimeren of te decomprimeren. Windows Media Player en andere programma's maken gebruik van codecs om mediabestanden te maken en af te spelen.

Als u bijvoorbeeld een nummer van een audio-cd naar uw computer ript, wordt de Windows Media-audiocodec gebruikt om het nummer te comprimeren tot een compact WMA-bestand. Wanneer u dat WMA-bestand (of een ander WMA-bestand, dat bijvoorbeeld stroomsgewijs van een website wordt verzonden) afspeelt, wordt de Windows Media Audio-codec gebruikt om het bestand te decomprimeren, zodat het via de luidsprekers kan worden afgespeeld.

 

Welke codecs zijn beschikbaar ?

Er worden tegenwoordig honderden audio- en videocodecs gebruikt. Een aantal hiervan is gemaakt door Microsoft, maar het overgrote deel van de codecs is gemaakt door andere bedrijven, organisaties of personen. Het Windows-besturingssysteem en Windows Media Player bevatten standaard een aantal van de meest gebruikte codecs, zoals Windows Media-audio, Windows Media-video en MP3.

Het is echter mogelijk dat u inhoud wilt afspelen die is gecomprimeerd met een codec die niet standaard wordt geleverd bij Windows of Windows Media Player (bijvoorbeeld een bestand dat is gecomprimeerd met de DivX-videocodec of de Ogg Vorbis-audiocodec). In veel gevallen kunt u de benodigde codecs gratis of tegen betaling van het web downloaden. In bepaalde gevallen kunt u automatisch gebruikmaken van de codecs die door andere programma's voor het maken en afspelen van digitale media op uw computer zijn geïnstalleerd.

Een aanrader is het K-Lite Codec Pack deze bevat bijna alle codecs die u nodig heeft en na installatie kunt u alle video's ongeacht het formaat gewoon in de Windows Media Player bekijken. U vind de Codecs hier ---Het Ultieme Codecpack----

 

Er ontbreekt een codec?

Als er een bericht wordt weergegeven dat er een codec ontbreekt, probeert u vermoedelijk een bestand af te spelen, te branden of te synchroniseren dat is gecomprimeerd met een codec die niet standaard is opgenomen in Windows of Windows Media Player. In veel gevallen kunt u de ontbrekende codec downloaden en installeren door te klikken op de knop Help op het web in het dialoogvenster met het foutbericht.

 

Hoe vind ik een bepaalde codec?

Wanneer u op zoek bent naar de juiste codec voor een bepaald bestand, kunt u de lijst met codecs op de webpagina WMPlugins.com of andere websites raadplegen. U doet er goed aan eerst op WMPlugins.com te kijken. Als u een bepaalde codec niet op WMPlugins.com kunt vinden, is het mogelijk dat de codec in kwestie niet compatibel is met Media Player en dat u Media Player dus niet voor het bewuste bestand kunt gebruiken.

Het is raadzaam terughoudend te zijn met het installeren van codecs die niet worden vermeld op WMPlugins.com of Microsoft.com. Dat geldt met name voor bepaalde gratis codecpakketten die beschikbaar zijn op internet en waarvan wordt beweerd dat ze codecs bevatten van uiteenlopende bedrijven of organisaties. Het is bekend dat bepaalde onderdelen van deze codecpakketten niet compatibel zijn en ernstige problemen kunnen veroorzaken met het afspelen van bestanden in Media Player en andere spelers, het systeem kunnen beschadigen en het opsporen en oplossen van afspeelproblemen door Microsoft-ondersteuning kunnen bemoeilijken. Het is daarom raadzaam deze codecpakketten niet te installeren of deze codecpakketten te verwijderen als u deze al hebt geïnstalleerd en problemen ondervindt bij het gebruik van Media Player. Het is raadzaam alleen codecs, filters of invoegtoepassingen van vertrouwde, bonafide bronnen te installeren, zoals de website van de officiële leverancier. Zelfs dan moet u voorzichtig zijn. Vele leveranciers van codecs leveren namelijk een minimaal niveau van klantondersteuning. Daarnaast is het raadzaam een systeemherstelpunt te maken voordat u digitale mediaonderdelen installeert. Op die manier kunt u de oorspronkelijke systeemconfiguratie herstellen, mocht dat noodzakelijk zijn.

Als er in Windows Media Player een bericht wordt weergegeven met de melding dat er een codec ontbreekt, probeert u vermoedelijk een bestand af te spelen, te branden of te synchroniseren dat is gecomprimeerd met een codec die niet standaard is opgenomen in Windows of Media Player. In veel gevallen kunt u de ontbrekende codec downloaden en installeren door te klikken op de knop Help op het web in het dialoogvenster met het foutbericht.

Als u de naam van de codec of de bijbehorende id (de zogenaamde FourCC-code voor videocodecs of de WaveFormat-id voor audiocodecs) kent, kunt u deze ook proberen te vinden via internet. (Het is mogelijk dat de codec-id wordt weergegeven in de zoekresultaten op WMPlugins.com als kan worden bepaald welke codec in Media Player ontbreekt.)

 

Wat zijn encoders en decoders?

Een codec kan bestaan uit twee onderdelen: een encoder en een decoder. De encoder voert de compressiefunctie (codering) uit, en de decoder de decompressiefunctie (decodering).

Sommige codecs bevatten deze onderdelen allebei, andere maar één.

 

Wat is een dvd-decoder?

Een dvd-decoder is een andere naam voor een MPEG-2-decoder. De inhoud van dvd-videoschijven is gecodeerd in de MPEG-2-indeling, net als de inhoud van DVR-MS-bestanden (tv-programma's die zijn opgenomen met Microsoft-technologie) en bepaalde AVI-bestanden. U kunt deze items alleen afspelen op Windows Media Player als er een compatibele dvd-decoder op de computer is geïnstalleerd.

Als uw computer is voorzien van een dvd-station, is er waarschijnlijk al een dvd-decoder op geïnstalleerd. Als er echter een foutbericht wordt weergegeven dat er geen compatibele dvd-decoder aanwezig is, klikt u op de knop Help op het web in het foutbericht om na te gaan hoe u aan een decoder kunt komen.

 

Op mijn werk niet, thuis wel hoe kan dat?

Dit kan gebeuren wanneer op uw computer op het werk niet dezelfde codecs zijn geïnstalleerd als op uw computer thuis. Of als u bijvoorbeeld een dvd-videoschijf of DVR-MS-bestand probeert af te spelen op een computer op uw werk waarop geen dvd-decoder is geïnstalleerd, kunt u dat item pas afspelen als u een compatibele dvd-decoder installeert op deze computer.

tenslotte kan een van de redenen zijn dat de systeembeheerder op uw werk gebruik maakt van groepsbeleid om te verhinderen dat Media Player automatisch ontbrekende codecs downloadt of dat u nieuwe codecs handmatig installeert.De codec is geïnstalleerd, nog steeds niet afspelen.

Codecs kunnen worden gemaakt voor 32 bits- of 64 bitsbesturingssystemen. Als u een 64 bitsversie van Windows gebruikt, moet u ook 64 bitscodecs installeren. Als u bijvoorbeeld een 32 bitscodec installeert op een 64 bitsbesturingssysteem, kunnen bestanden die gebruikmaken van die codec, mogelijk niet worden afgespeeld.

Veel oudere codecs zijn alleen beschikbaar in 32 bitsversies. Als de leverancier van de codec niet aangeeft of deze 32 bits of 64 bits is, is de codec waarschijnlijk 32 bits. Neem contact op met de leverancier van de codec voor meer informatie.


Welke codecs zijn er op mijn computer geïnstalleerd?

Zie Problemen oplossen als u wilt weten hoe u een lijst kunt weergeven van de codecs en andere onderdelen voor Media Player die op uw computer zijn geïnstalleerd.

 

Welke codec is gebruikt om een bestand te comprimeren?

Er is geen manier die honderd procent zekerheid biedt, maar met de volgende opties komt u een heel eind:

1. U kunt bepalen welke codec voor een bepaald bestand is gebruikt door het bestand in Media Player af te spelen, als dat mogelijk is. Klik terwijl het     bestand wordt afgespeeld met de rechtermuisknop in de mediabibliotheek en klik vervolgens op Eigenschappen. Kijk op het tabblad Bestand naar de i     informatie bij Audiocodec en Videocodec.

2. Gebruik een hulpprogramma voor codecdetectie van een andere leverancier dan Microsoft. Op internet zijn diverse hulpprogramma's beschikbaar.

 

Zijn codecs en bestandsindelingen hetzelfde?

Nee, maar deze begrippen kunnen tot verwarring leiden omdat ze dezelfde naam hebben. U moet de bestandsindeling zien als een soort doos. In die doos zitten gegevens die zijn gecomprimeerd met een bepaalde codec. Zo bevat de een bestand met de indeling WMA (Windows Media Audio) gegevens die zijn gecomprimeerd met behulp van de WMA-codec (Windows Media Audio). Een bestand met de indeling AVI (Audio Video Interleaved) kan echter gegevens bevatten die zijn gecomprimeerd met behulp van een aantal verschillende codecs, waaronder de MPEG-2-, de DivX- of de XviD-codec. AVI-bestanden kunnen ook gegevens bevatten die niet met een codec zijn gecomprimeerd. Het is daardoor mogelijk dat u sommige AVI-bestanden wel kunt afspelen en andere niet, afhankelijk van de codecs die zijn gebruikt om het bestand te comprimeren en de codecs die op uw computer zijn geïnstalleerd. Om dezelfde reden is het ook mogelijk dat u het audiogedeelte van een AVI-bestand wel kunt afspelen, maar het videogedeelte niet.

 

Hoe bepaal ik de indeling van een bestand?

Het is mogelijk dat u aan de bestandsextensie (bijvoorbeeld .WMA, .WMV, .MP3 of .AVI) van een bestand kunt zien welke indeling het heeft. Deze aanpak kent echter ook beperkingen. Veel programma's genereren bestanden met aangepaste bestandsextensies. Bovendien kan iedereen de extensie van een bestand wijzigen zonder de indeling van het bestand te wijzigen. Bij een bestand met de extensie .MPG of .DVR-MS gaat het bijvoorbeeld meestal om een AVI-bestand dat is gecomprimeerd met een bepaalde versie van een MPEG-videocodec.

 

Codecs automatisch downloaden?

Dat is afhankelijk van diverse factoren. Als u ervoor wilt zorgen dat codecs automatisch kunnen worden gedownload in Media Player, moet u toegang tot internet hebben terwijl u het bestand afspeelt en moet het internetbeveiligingsniveau Normaal zijn ingesteld. Daarnaast moet u zijn aangemeld als beheerder of als lid van de groep Administrators. 

Doe tot slot het volgende in Windows Media Player:

1. Klik op de pijl onder de tab Nu afspelen en klik vervolgens op Meer opties.

2. Schakel op het tabblad Speler het selectievakje Codecs automatisch downloaden in.

Als u Media Player gebruikt in een werkomgeving die wordt beheerd door een netwerkbeheerder, is het mogelijk dat u geen software van het web mag downloaden en installeren.

 
We hebben 2188 gasten online
De inhoud van Vista Helpdesk.nl is beschermd door auteursrecht en mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming.
Joomla Template Design

Deze website gebruikt cookies om websiteverkeer te analyseren, functies voor social media te bieden en advertenties te personaliseren. Ook wordt informatie over uw gebruik van de site met onze partners gedeeld voor social media, adverteren en analyse. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information